MOJE JEZERO

KRISTO, dječak od četrnaest godina, živi s bakom i djedom u malom mjestu na rubu Prespanskog jezera. Njihov skroman život ovisi o novcu koji šalju Kristini roditelji, emigranti sa zapada.

Prespansko jezero je smješteno na granici tri balkanske zemlje – Albanije, Makedonije i Grčke – na idealnoj poziciji za krijumčarenje droge. A Kristo je idealan krijumčar: niti dijete, niti muškarac, ambiciozani bez roditeljske ruke, zapeo u najsiromašnijem dijelu geopolitičkog trokuta.

Tijekom noćnog ribarenja, Kristo prevozi drogu za Ismaila, podmuklog i agresivnog pridošlicu u zajednicu. Ali, ono što Kristo zaista traži jest naklonost Paška, lokalnog krijumčara u skrivanju kojeg policija traži zbog ubojice dvojice policajaca.

Kristo postaje Paškove oči i uši, donoseći mu svježu domaću hranu i vijesti o majci i supruzi.

Nakon Paškove tragične smrti, osokoljeni Ismail prestaje s krijumčarenjem marihuana i prebacuje se na kokain. Kristo, uvjeren da je Ismail odgovoran za Paškovu smrt, provocira Ismaila da preuzme više rizika u poslu.

U napetom raspletu stara koliba koja služi kao Ismailovo skladište droge nestane u sumnjivom požaru zbog kojeg Ismail ostane bez života, dok Kristo postaje mastermind koji povlači poteze karakteristične za  zrelog čovjeka a ne za tinejdžera koji je tek okusio život.

 

Dugometražni igrani film završen (2013)
Redatelj Gjergj Xhuvani
Scenarij Gjergj Xhuvani
Direktor fotografije Dimo Popov
Montažer Juan Gambino
Kompozitor Rosario Di Bella
Kostimografkinja Stela Laknori
Scenograf Luan Shkodra
Šminka Tatjana Tomšić
Uloge Ariton Pollozhani, Tristan Halilaj, Vedran Živolić, Elia Zaharia, Birce Hasko, Juli Emiri
Trajanje 100'